torsdag den 1. maj 2014

En dag på Arbejdermuseet i KBH.

Stuning eller kaos Arbejdernes kampdag 1maj.
Den 1. maj 1889 blev den 2. Internationale stiftet på en kongres i Paris. I den anledning besluttede man at gøre den 1. maj til international kampdag for alle arbejdere, og det efterfølgende år demonstrerede arbejdere i hele Europa på dagen. Målet var i begyndelsen at kæmpe for ligeløn og for en ottetimers arbejdsuge. I dag afholdes dagen som en festdag, hvor politikere af alle politiske overbevisninger kan tale.
Den 1. maj 1890 blev den første kampdag afholdt i Danmark. Det foregik i Fælledparken i København, da det var forbudt at demonstrere i gaderne. Siden denne dag er Fælledparken blevet forbundet med 1. maj, og over hele landet afholdes festligheder og taler i parker og haveanlæg. Siden 1890 har målene for kampdagen ændret sig. I 1919 indførtes en ottetimers arbejdsdag i Danmark. I 1938 kom den første lov om lønnet ferie, og i 1974 blev den fem dage lange arbejdsuge indfør


Når jeg tænker og har en forestilling om gamledage får jeg helt lyst til at prøve, bare en dag at leve som dem. At kunne vende tilbage til 60'erne ville være sååå sjov og man får klart en fornemmelse ved et besøg i den gamle bygning som Arbejdermuseet ligger i.

Først startede vi med frokost i cafeen som er indrettet ligesom dengang!



I stue etagen ligger butikken som sælger alt fra plakater og postkort med reklamer og varer fra gamledage


I Cafeen på 1sal serveres der kiksekage og som det eneste sted i landet Stjerne Pilsner.

1sal er indrettet med lejligheder og butikker så børn kan lege og afprøve tøj og lege med ting fra den tid. 

2 og 3 sal er mere museum som fortæller arbejder historien i Danmark op gennem tiden.


Det mere beskidte og hemmelige er også beskrevet og her om datidens prævention.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar